Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eddig 1 millió hektár termőföl
  2009-12-12 19:03:56, szombat
 
  2009-12-12. 17:07
Eddig 1 millió hektár termőföldet trükköztek el a külföldiek


Budai Gyulával, a MAGOSZ szövetségi igazgatójával arról beszélgettünk, hogy hány százezer hektár termőföld kerülhetett zsebszerződések útján kvázi külföldi tulajdonba. Hogyan lehet a termőföldet magyar tulajdonban tartani? Mi célból adnak 15-20 éves haszonbérletre több ezer hektáros állami földeket? És hogyan lehetne átalakítani a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t., hogy mindenki számára átlátható tevékenységet folytasson? 3 millió hektár föld a tét!
- Ha 2011-ben lejár az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma, akkor hány százezer hektárra vonatkozó zsebszerződés válik nyilvánossá?
- Jelen pillanatban kb. 1 millió hektárnyi termőterületre vonatkoznak zsebszerződések, ahol a kvázi tulajdonosok, bérlők arra várnak, hogy a 2011-es földértékesítési moratórium lejárjon. A jelenleg hatályos földtörvény most azt mondja, hogy akkor tulajdonolhat külföldi állampolgár földet, ha legalább 3 éve itt él, gazdálkodó tevékenységet folytat, és még egyéb hatósági előírásoknak is megfelel. Ezek a kitételek 2011 után hatályukat vesztik, és automatikusan minden tagi állampolgár megszerezheti a termőföld tulajdonjogát Magyarországon.
- Jogi kiskapukról van szó. Be lehet-e ezeket még zárni vagy már visszafordíthatatlan a folyamat?
- A zsebszerződéseknek az a lényege, hogy biankószerződést köt előre a külföldi állampolgár a magyar tulajdonossal. Ezt a magánjogi szerződést persze nem nyújthatják be a földhivatalba, ezért nem írnak bele dátumot. Majd 2011-ben látják el dátummal, mintha akkor szerezték volna meg a föld tulajdonjogát. Viszont az ingatlannyilvántartási törvény azt mondja, hogy az adásvételi szerződést 30 napon belül be kell nyújtani a földhivatalba. Olyan jogszabályt kell alkotni, amely kimondja, hogy ha valaki elmulasztja ezt a bizonyos 30 napot, az jogvesztő hatályú, nem jegyzik be a tulajdonjogát, és visszaáll az eredeti állapot.
- Azok a külföldiek, akik zsebszerződések keretében közel 1 millió hektárt vásároltak, mégiscsak arra számítanak, hogy 2011 után legalizálhatják a kvázi tulajdonukat. Különben majd jön a propaganda, hogy nincs Magyarországon jogbiztonság, sérülnek a jogállam keretei.
- Az a külföldi állampolgár, aki ilyen szerződést kötött, rosszhiszemű volt, hiszen tudta, hogy a jelenlegi hatályos földtörvény nem ad lehetőséget arra, hogy termőföld tulajdonjogát megszerezze.
- Nem lehetséges, hogy a külföldi kvázi tulajdonos megzsarolja majd a névleges magyar tulajdonost, hogy adja el neki 2011 után a földet az eredeti áron?
- Számoljanak el egymással! De a jog nem tudása nem mentesíthet senkit, még az osztrák, a német és az olasz állampolgárt sem. Mindenki tartsa be a hatályos törvényeket! Én Olaszországban vagy Ausztriában egy hektár földet nem tudok vásárolni az ottani jogszabályi környezet miatt. Ausztriában és Olaszországban miért nincsen zsebszerződés?
- A 2011-es moratórium meghosszabbítására van-e esélyünk?
- Nincs. A jelenlegi kormány kezdeményezte, de ahhoz a tagállamok 25 százalékának hozzájárulása szükséges. Erre nincs esély. Ezért jövőre meg kell változtatni a földtörvényt, valamint módosítani kell az elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseket. Hiszen jelenleg a bérlő részesül elővásárlási jogban, a helyben lakó csupán második a sorban. Utóbbit helyzetbe kell hoznunk. Viszont sajnos már nagyon sok hazai befektető kifejezetten spekulatív céllal több ezer hektárnyi gazdasági egységet vásárolt meg, ahol nem gazdálkodnak, csupán kultúrállapotban tartják a termőföldet. 2011-ben pedig egyben többszörös áron fogják értékesíteni a külföldi befektetők részére.
- Nyugaton hogyan hozzák helyzeti előnybe a hazai gazdálkodókat úgy, hogy ne sértse az Európai Unió alapelveit?
- Mikor Dánia belépett az Európai Unióba, a németek fel akarták vásárolni a termőföldeket. Akkor a következő jogszabályokat hozták: csak olyan személy vehet földterületet, aki 10 éve Dániában gazdálkodik és dán nyelvű intézményben szerzett középfokú agrárvégzettséggel rendelkezik. Nekünk is ugyanezt kell csinálnunk. Ilyen feltételeknek jelenleg Magyarországon egyetlen uniós állampolgár sem felel meg. Persze a németek rögtön mentek Strasbourgba, azóta sem született döntés. Sőt, a dánoknál, ha van egy eladó terület, akkor csak helybeliek szerezhetnek első körben tulajdonjogot, és ha nekik nem kell, akkor jöhetnek mások.
- Hány hektárnyi területről van szó, amelynek sorsáról érdemben dönthet még a magyar országgyűlés?
- Nálunk jelenleg 5 és fél millió hektár a termőterület. Ebből mintegy 1,5 millió hektár az állami tulajdonú szántó és erdő. 2 millió hektár pedig osztatlan közös, aminek a birtokrendezése még nem történt meg. Tehát több mint 3 millió hektár termőterület jövőjéről beszélünk.
- Hány hektáros családi gazdaságokra lenne szükség nálunk, amelyek versenyképesek lehetnek az EU-ban?
- A földtörvény szerint törekedni kell arra, hogy 300 hektáros családi gazdaságok jöjjenek létre. De ez változó Európában. Franciaországban például 19 hektár az átlagos birtokméret. A közös agrárpolitika egyik legfontosabb alapelve a kis- és közepes családi gazdaságok fejlesztése. Nálunk mégis ellentétes tendencia zajlik, a tőkés nagybirtokrendszer felé haladunk. A Dunántúlon már most 30-40 ezer hektáros holdingok találhatók. A legújabb haszonbérleti pályázatok 1000-5000 hektáros területre vonatkoznak. Szerencsen például 5000 hektárra írtak ki pályázatot. 187 millió forint az egyszeri díj, és 75 millió forint évente a bérleti díj. Ma melyik kis- és közepes gazdálkodó tud 260 millió forintot letenni az asztalra? De nincs is szüksége az embereknek 5000 hektárra. 100-200 hektárra van szüksége maximum. A MNV Zrt. (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) a maradék állami földet is szeretné kijátszani, pedig ezek a földek arra kellenek, hogy országosan a birtokrendezéseket végrehajthassuk, egységes birtokokat alakíthassunk ki.
- Még anno a grófok idejében is egy-egy nagybirtok egy-két ezer holdat jelentett.
- 1990-ben a nagy állami gazdaságok ezeket a területeket megszerezték, a haszonbérletek jelentős része 2015-16 körül lejárna, de már most odaadják nekik bérletben további 15-20 évre. Összesen már 30 éve bérlik a földet, ami kvázi felér egy tulajdonnal. A jogi kiskapukat nemcsak a magánszemélyek keresik zsebszerződések útján, hanem az állam is segíti a nagygazdaságokat azzal, hogy a bérleti szerződés lejárta előtt 4-5 évvel 20 évre újra meghosszabbítja a haszonbérleteket.
- De a pályázatot bárki megnyerheti.
- Ugyanazok kapják megint, hiszen ha egy külsős nyerne, akkor csak akkor kötik meg a szerződést vele, ha az előző haszonbérlővel elszámol. Ha nem tud elszámolni, nem kötnek vele szerződést. A földtörvény maximum 20 évre engedélyez haszonbérletet, pedig elég lenne maximum 5 évre. Úgy írják ki a pályázatokat, hogy az ott élő gazdálkodók labdába sem tudnak rúgni. Mi az oka annak, hogy a nagy gazdálkodók az állami földeket fele annyiért bérlik, mint a magánforgalomban? Ezek a gazdaságok hektáronként 21 ezer forintot fizetnek.
- Nagyobb birtok, fajlagosan olcsóbb bérleti díj.
- A magánforgalomban akkor is 50-60 ezer forintot fizetnek hektáronként, ha ezer hektárt bérelnek is.
- Mekkora területekről van szó, amelyet kvázi nagybirtokként adnak bérbe?
- Most 40 ezerről van szó, előtte 60 ezer hektár bérletét hosszabbították meg, összesen tehát 100 ezer hektárról beszélünk. Ezek a legjobb minőségű 30-40 aranykoronás földek. Egy 2000-3000 hektárra vonatkozó uniós támogatás nagyságrendje szinte horrorisztikus. A gazdák pedig nem tudnak földek venni. Ráadásul belelátok a haszonbérleti díjfizetés rendszerébe, ezek a nagy gazdaságok folyamatosan el vannak maradva.
- Az MNV Zrt., illetve elődei 20 éve nem csinálják meg a vagyonleltárt.
- Ez így van. Amikor az MNV Zrt. az ÁPV Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egybeolvadásával 2008. január 1-jén létrejött, akkor elkészíthették volna a vagyonleltárt. Az MNV Zrt. alkalmatlan arra, hogy állami vagyont kezeljen. Tátrai Miklóst hiába váltották le, továbbra is a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja. A Vagyontanácsba a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a földművelési tárca és a környezetvédelmi tárca delegál tagokat. Az NFA státuszát kellene helyreállítani, ők kezelnék az állami földeket, az erdőket és a nemzeti parkokat. Az ingatlanvagyon felett pedig ismét a KVI őrködne. Az NFA az országgyűlésnek lenne alárendelve. Elnökét a parlament választaná meg, és a köztársasági elnök nevezné ki.


(Farkas Tibor - Ingatlan Magazin)


http://kuruc.info/r/42/52067/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországban, haszonbérleteket, kultúrállapotban, nagygazdaságokat, földértékesítési, környezetvédelmi, magánforgalomban, biankószerződést, egybeolvadásával, meghosszabbítja, legalizálhatják, zsebszerződések, országgyűlésnek, hosszabbították, rendelkezéseket, végrehajthassuk, birtokrendezése, olaszországban, vagyontanácsba, nagybirtokként, magyarországon, haszonbérletek, versenyképesek, magánszemélyek, haszonbérlővel, ingatlanvagyon, jogszabályokat, elkészíthették, horrorisztikus, termőterületre, helyreállítani, haszonbérletre, földalapkezelő, haszonbérletet, feltételeknek, gazdálkodókat, termőföldet magyar, uniós állampolgárok, kvázi tulajdonosok, 2011-es földértékesítési, jelenleg hatályos, kitételek 2011, termőföld tulajdonjogát, külföldi állampolgár, magyar tulajdonossal, magánjogi szerződést, föld tulajdonjogát, adásvételi szerződést, jogvesztő hatályú, eredeti állapot, kvázi tulajdonukat, jogállam keretei, Budai Gyulával, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Európai Unió, Mikor Dánia, Európai Unióba, Kincstári Vagyoni Igazgatóság, Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, Tátrai Miklóst, Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, Gazdasági Minisztérium, Farkas Tibor, Ingatlan Magazin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki szeret, annak senki sem id...  William Shakespeare idézet  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Föld napja április 22  Különös!  Facebookon kaptam  Alakot vált...  próbáljuk ki az őszinteséget  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Rögtön puha Mézes Krémes  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  A Mester kezének érintése  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Ázzal aki csak szép  Életművészet  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  képre írva  Ha így haladunk...  Emlék  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  György napra  Szent György nap  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Naplemente  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Esti kép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Semmit ne higgy el  Palóc Grand Canyon  Tehetségtelen gyerek nincs.  Vannak arcok  Két ember becsülete  802 esztendeje, 1222. április ...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ébredj  Környezetvédelem  Maradék idő  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Maradék idő  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Ébredj  Ez a jó az alvásban.  Az embernek a társa: hiányzik.  A Föld napja  Facebookon kaptam  György napra  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  György napra  Kellemes esti időtöltést  Volt egy...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
termőföldet magyar, uniós állampolgárok, kvázi tulajdonosok, 2011-es földértékesítési, jelenleg hatályos, kitételek 2011, termőföld tulajdonjogát, külföldi állampolgár, magyar tulajdonossal, magánjogi szerződést, föld tulajdonjogát, adásvételi szerződést, jogvesztő hatályú, eredeti állapot, kvázi tulajdonukat, jogállam keretei, jelenlegi hatályos, külföldi kvázi, névleges magyar, eredeti áron, olasz állampolgárt, hatályos törvényeket, hektár földet, ottani jogszabályi, 2011-es moratórium, jelenlegi kormány, elővásárlási jogra, bérlő részesül, helyben lakó, külföldi befektetők, hazai gazdálkodókat, következő jogszabályokat, németek rögtön, eladó terület, magyar országgyűlés, állami tulajdonú, földtörvény szerint, átlagos birtokméret, közös agrárpolitika, legújabb haszonbérleti, embereknek 5000, maradék állami, földek arra, grófok idejében, nagy állami, területeket megszerezték, haszonbérletek jelentős, jogi kiskapukat, magánszemélyek keresik, nagygazdaságokat azzal, bérleti szerződés, pályázatot bárki, külsős nyerne, szerződést vele, előző haszonbérlővel, földtörvény maximum, nagy gazdálkodók, állami földeket, gazdaságok hektáronként, magánforgalomban akkor, legjobb minőségű, 2000-3000 hektárra, gazdák pedig, haszonbérleti díjfizetés, nagy gazdaságok, földművelési tárca, környezetvédelmi tárca, nemzeti parkokat, ingatlanvagyon felett, országgyűlésnek lenne, parlament választaná, köztársasági elnök, franciaországban, haszonbérleteket, kultúrállapotban, nagygazdaságokat, földértékesítési, környezetvédelmi, magánforgalomban, biankószerződést, egybeolvadásával, meghosszabbítja, legalizálhatják, zsebszerződések, országgyűlésnek, hosszabbították, rendelkezéseket, végrehajthassuk, birtokrendezése, olaszországban, vagyontanácsba, nagybirtokként, magyarországon, haszonbérletek, versenyképesek, magánszemélyek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.